Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Vintertips

Tänk på det hala väglaget

Nu är vintern här och snön har lagt sig över större delen av landet. Det är vackert att se på men samtidigt medför det vissa risker, så det är bra att vara uppmärksam och vaksam. Vinterns tidiga skymning tillsammans med snö och halt väglag ökar olycksrisken för både fotgängare och trafikanter.

Om man kör bil är det nu extra viktigt att hålla avståndet och hastighetsbegränsningar. Det kan ses som en självklarhet men glöms lätt bort när man har bråttom hem på kvällen. Det hala väglaget ökar stoppsträckan markant och i snörök är det svårt att i tid upptäcka vilt och människor. Så kör försiktigt och ta det säkra före det osäkra! Som fotgängare är det också viktigt att vara vaksam vid t.ex. övergångsställen. Titta noga åt bägge håll och invänta gärna att eventuella bilar stannar upp innan du går ut på vägen. Använd alltid reflex så att du lätt syns för bilisterna som då hinner stanna upp i god tid. Det är ju inte bara bilar som kan få sladd utan det mycket lätt hänt att man halkar på isiga gator och trottoarer. Varje år är det ca 25 000 fotgängare som skadas i halkolyckor i Sverige och tvingas uppsöka akutvård. Den vanligaste är att man får en fraktur. Det är alltså mycket vanligt och därför väldigt viktigt att vara man är försiktig, har bra skor och halkskydd.

Vanligast att bli sjuk på vintern

Under vinterhalvåret får vi dras med infektionssjukdomar vi oftast slipper under sommaren. En av orsakerna till det är att vi under vintern umgås mer tätt tillsammans inomhus vilket gör att smittorna lättare sprider sig och får fäste. En annan orsak är att man får viruset från någon annan via t.ex. knapparna på bankomaten eller rullbandet i rulltrappan. De vanligaste infektionssjukdomarna vi drabbas av är förkylning och influensa.

Högtider med levande ljus

Det är en mysig tid på året med advent och högtider då vi gärna tänder ljus och gör det trevligt hemma. Att tända ljus hör till och är så klart inget man ska sluta med, men det är något som man måste vara varsam och ansvarsfull med för att slippa brandolyckor. Över 40 procent av alla bostadsbränder orsakade av levande ljus inträffar just under december månad.För att undvika olyckor finns det några saker man kan tänka på.

  • Kontrollera att det finns brandvarnare i hemmet och att de fungerar.
  • Varje hem bör ha en 6 kg brandsläckare och brandfilt.
  • Ta alltid en runda innan du lämnar hemmet och se till att alla ljus är släckta.
  • Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.

Hjälpmedel för att skydda sig under vintern

Vintern är en trevlig och mysig årstid med mycket att se fram emot men risker för olyckor och sjukdomar finns. Så se till att vara förberedd, varsam, vaksam och försiktig. Då blir vintern riktigt bra!

  • Nordic Grip Easy är en hälbrodd som är enkel att fästa på skon och har ett specialdesignat friktionsmönster och starka piggar som ger bra grepp vilket gör att du inte halkar.
  • Reflex Snöflinga är en hård reflex i form av en snöflinga. Se till att du själv och alla i familjen alltid har reflex på sig. Det är viktigt att synas ordentligt i vintermörkret!
  • Echinagard sugtabletter används till korttidsbehandling vid förkylningssymtom. Echinagard stimulerar immunförsvaret och förkortar förkylningen med i medeltal 4 dagar!
  • DAX Alcogel 85 är en handsprit som effektivt verkar mot bakterier, svampar och olika typer av virus. Perfekt att använda efter att ha använt bankomaten, rulltrappan eller offentliga dörrhandtag.
  • Candle Handle 2 är ett mycket hjälpsamt ljushandtag du kan använda för att lyfta värmeljus på plats utan att bränna dig, vässa stearinljus så de passar ljusstaken och för att släcka ljus utan att skvätta stearin. Ta alltid en runda med den och se till att släcka alla ljus innan du lämnar hemmet.