Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Guide för liktornar och förhårdnader

Vad är liktornar?

Liktornar och förhårdnader på fötterna är ofarliga, men kan skapa obehag och smärta. Oftast uppstår dessa problem vid användning av alltför trånga skor, eller skor som på annat sätt trycker mot foten. Efter ett tag kan huden bli tjockare och det kan i förlängningen bildas en förhårdnad. Om denna förhårdnad därefter belastas eller nöts ytterligare så kan en liktorn uppstå. I detta fall pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och det kan göra mycket ont.

Förhårdnader och liktornar kan uppstå både på eller mellan tårna, eller också under foten.

Det kan vara lättare att få förhårdnader ifall man har lågt fotvalv eller om någon eller några tår skaver mot varandra.

Hur förebygger man liktornar?

Liktornar och förhårdander förhindras först och främst genom att undvika skor som trycker mot foten. För att ytterligare förebygga risker kan man ta ett fotbad en gång i veckan och i samband med detta fila ner eventuella förhårdnader med en skonsam fotfil och avsluta med att smörja in huden med en mjukgörande kräm.

Behandling av liktornar och förhårdnader

  • För ändamålet finns särskilda plåster som avlastar trycket och mjukar upp förhårdnader. Dessa plåster byts regelbundet en till två gånger i veckan tills besvären avtagit. Fötterna bör rengöras noga innan man sätter på plåstret. Man bör notera att plåstren behöver användas med försiktighet eftersom de lätt luckrar upp kringliggande hud, vilket kan leda till småsår och besvär. Här är några liktornsplåster som finns på apomera.se:
  • Ett alternativ eller komplement till plåster är att regelbundet smörja in förhårdnaden på foten med en uppmjukande salva som innehåller salicylsyra, exempelvis Salsyvase 2%
  • Scholl har utvecklad en särskild expressbehandling som innehåller en skrapa som först tar bort det översta lagret på liktornen, samt en applikator för en lösning (innehåller karbamid) som därefter verkar snabbt och effektivt på förhårdnaden.