Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Fästingar och myggor

När är säsong för fästingar och myggor?

En vanlig fästing i nordisk miljö lever ca 2-3 år. Under deras livscykel så lever de som parasiter på människor och djur genom att suga blod. Genom de olika utvecklingsstadierna larv, nymf och vuxen söker de sig till lämpliga värddjur, och därför är risken för att bli angripen av fästingar överhängande under större delen av året förutom vintern då de vanligtvis är i äggstadiet. Vi människor blir oftast utsatta för bett under sommaren då vi rör oss med bara ben och fästingarna har enklare att komma i kontakt med oss i högt gräs. Djur som hundar och katter är mer utsatta också under vår och höst.

Myggor är som mest aktiva och förekommande efter att årets kull kläckts ur sina ägg och gått igenom utvecklingsstadiet larv och puppa, detta sker vanligtvis några veckor efter sommarens regnperiod. Under särskilt regniga somrar kan så kallade "myggplågor" uppstå när förhållandena för fortplantning är särskilt gynnsamma.

Vilka besvär kan uppstå?

Fästingar är bärare av smittor som sprids i samband med att de fäster vid vår hud och suger blod. Exempel på smittor som sprids till människor är:

  • TBE - en virusinfektion som orsakar hjärnhinneinflammation är en smitta som idag är relativt spridd i Sverige. Framförallt finns smittan närvarande kring sjöar och vattendrag som Mälaren samt Östersjökusten från Blekinge upp till Roslagen.
  • Borrelia, även kallad Lyme disease, är en bakteriesmitta som också är vanlig. Symtom är rodnad kring bettet och därefter muskel- och ledvärk, trötthet, överkänslighet mot ljus och andra besvär.
  • Djur kan drabbas av ytterligare fästingåkommor än ovan nämnda, som exempelvis Ricketsia och Ehrlichios.

Myggbett upplevs ofta som obehagliga och kan skapa rodnader, mer eller mindre omfattande klåda och hudirritationer. Myggor i Norden är ej kända som smittspridare, men i vissa fall har smittor som harpest och ockelbosjukan påträffats.

Produkter som repellerar fästingar och myggor, samt lindrar besvär

Generellt är bästa sättet att motverka ovanstående smittor och besvär att hindra fästingar, mygg och andra instekter från att bita, genom att använda heltäckande kläder och repellerande medel.

  • Apomera tillhandahåller flera olika effektiva insektsrepellenter:
    • MyggA spray som effektivt skyddar mot mygg, knott och andra bitande insekter
    • FästinG spray minskar risken för fästingbett under 4 timmar efter applicering
    • AKLA No Bite våtservetter som verkar effektivt och samtidigt skonsamt

Ifall en fästing hunnit bita tag i huden bör den plockas bort snarast efter upptäckt för att minska risken för obehag och smittspridning. Bortplockning sker effektivt med Fästingplockare Guard

Vid myggbett och för att lindra rodnad och klåda efter fästing- och andra insketsbett finns lindrande och kylande geler som minskar obehagen: