Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Snarkning

Vad är snarkning?

Generellt är snarkning ett regelbundet ljud som uppstår i svalget i samband med sömn. Orsaken till snarkning kan antingen vara en svaghet i halsmusklerna som gör att halsen omedvetet stängs under sömnen eller också att det finns hinder i näshålan som motverkar ett fritt, naturligt luftflöde vid in- och utandning.

Snarkning kan uppstå tillfälligt vid exempelvis förkylning eller påverkan av alkohol, men det är också vanligt att det blir ett kroniskt problem.

Ca 15% av alla vuxna bedöms ha mer eller mindre omfattande problem med snarkning, varav ca 1/3 drabbas av sömnapné (andningsuppehåll).

Risker och problem med snarkning

Det är kliniskt bevisat att snarkning stör den naturliga nattsömnen och bidrar till otillräcklig syretillförsel, vilket i kombination leder till att man vaknar mindre utsövd. Denna trötthet kan i förlängningen leda till koncentrationssvårigheter och psykiska besvär.

Snarkning kan utöver generell trötthet leda till följande problem:

  • Hjärt-kärlsjukdomar och högt blodtryck.
  • Depression
  • Impotens hos män

Det är också vanligt att snarkning leder till sociala handikapp och problem inom relationen, till exempel att par väljer att sova i enskilda sovrum pga den ena partens snarkning.

Hjälpmedel mot snarkning

I korthet innebär behandling mot snarkning att man öppnar upp svalget och luftstrupen för att öka det naturliga luftflödet och motverka eventuella begränsningar.

Långsiktigt finns det medicinska operationer, exempelvis med laser, för att öppna upp svalget. Men för de allra flesta är det tillräckligt med enklare lösningar.

  • Snore Mate bettskena är mycket effektiv för att mekaniskt öppna upp luftvägarna, och hjälper också mot gnisslande tänder. En av apomeras absoluta storsäljare!
  • Helps Stop Snoring munspray verkar smörjande i gommen och svalget och minskar både besvär och ljud.
  • Nezestrips Original är praktiska plåster som öppnar upp näsgångarna, hjälper vid enklare former av snarkning.