Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Guide för fotvårtor

Vad är fotvårtor?

Fotvårtor orsakas av särskilda virus och uppstår alltså inte av sig själva. Vem som helst kan få vårtor, men det är mest vanligt att de uppträder hos barn i skolåldern. Fotvårtor smittar effektivt genom direkt hudkontakt, genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum.

Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. Fotvårtor i sin tur är något upphöjda, och kännetecknas av att de ofta har en hårdare kant och är lite mjukare i mitten. Det är inte ovanligt att man kan se små svarta prickar i vårtan.

Hur man förebygger fotvårtor

Även om alla kan få vårtor så är somliga mer mottagliga än andra, och det är därför svårt att undvika vårtor om man är särskilt känslig. Men ett enkelt tips är att man bör undvika att låna varandras handdukar och skor för att minska risken för smitta.

Man bör också undvika att gå barfota när man badar och duschar i allmänna badhus och istället använda egna, medhavda badtofflor.

Behandling

Vårtor på händer och fötter är generellt ofarliga och behöver därmed egentligen inte behandlas eftersom de försvinner av sig själva efter ett tag, även om det kan ta mycket lång tid. Utan behandling försvinner de i regel på några månader men ibland kan det ta upp till flera år innan en vårta är helt borta.

För att påskynda läkningsprocessen kan man behandla aktivt med särskilt utvecklade vårtmedel. Det finns flera olika slags medel:

  • Frysbehandling som i praktiken innebär att man fryser ner vårtan på djupet och dödar den på cellnivå. Behandlingen innebär att en blåsa bildas under huden och efter att ny frisk hud bildas under blåsan så faller vårtan bort av sig själv. En helt ofarlig behandling.
  • Utvärtes behandling på huden med en verksam lösning som absorberas direkt in i vårtan och inte lämnar några ärr efter sig. Beroende på produkt kan lösningen exempelvis innehålla myrsyra som torkar ut vårtan från insidan. Kroppen stöter därefter själv naturligt bort vårtan, vilket är en helt ofarlig process.

Observera att i de fall vårtan är särskilt besvärande bör man kontakta sin husläkare eller vårdcentral för att få specifika råd. Detta kan exempelvis vara fallet om man upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, om vårtan är sårig, blöder eller sitterpå annat ställe än händer och fötter.