Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Förkylning

Det vanligaste viruset

Att bli förkyld är en del av vår vardag och drabbar vuxna ungefär 1-2 gånger om året. Barn och de som är i kontakt med barn blir förkylda oftare. Varför det är så vanligt beror på att förkylningsviruset är mycket smittsamt och att det tar tid innan de första symtomen kommer, man hinner oftast sprida infektionen till andra innan man ens märkt att man är sjuk. Så för att vara bäst rustad mot angrepp så är en god hygien och vila det allra bästa.

Vad är en förkylning

När man blir förkyld är det i de flesta fall en virusinfektion i de övre luftvägarna. Immunförsvaret angriper då förkylningsviruset och lyckas ibland att stoppa angreppet innan det hinner bryta ut. I andra fall misslyckas försöket att stoppa viruset och man blir då förkyld. En förkylning smyger sig på och de första symtomen är halsont, en svidande/kliande känsla i näsa och ögon, täppt näsa och att det känns tjockt i halsen. Ibland också kombinerat med torrhosta och feber. Det bästa du kan göra i det här stadiet är:

  • Stanna hemma och ta det lugnt, speciellt om du har feber. Feber är en signal om att kroppen behöver vila. Det är också bra att stanna hemma de första dagarna för att inte smitta andra.
  • Håll dig varm.
  • Drick ordentligt med vätska. Man förlorar mycket vätska genom svettningar och slemproduktion.
  • Vid hosta och halsbesvär kan du dricka varm dryck som honungsvatten och te för lindring.

Sängen är din bästa vän

I den senare delen av en förkylning brukar symtomen förvärras. Halsen kan kännas värre, torrhostan ökar och näsan rinner. Har man drabbats av feber brukar den nu lugna ned sig något. För att hjälpa kroppen att bekämpa förkylningsviruset är vila det absolut bästa just nu. Många gör misstaget att återgå till arbete och sina vanliga sysslor för tidigt, vilket bara förvärrar symtomen ytterligare, kan få febern att stiga på nytt och det kan i värsta fall leda till bihåleinflammation. Det är viktigt att låta kroppen och immunförsvaret bekämpa viruset och det görs bäst genom att ligga i sängen, vila, hålla sig varm och dricka mycket.

Förebygg att bli sjuk

  • God hygien. Förkylningsviruset är ganska tåligt och kan överleva på dörrhandtag och andra ytor i flera timmar. Det absolut enklaste sättet att skydda sig mot detta är att se till att tvätta sina händer efter toalettbesök, måltider etc. Eftersom händerna ofta kommer i kontakt med ytor som kan bära på infektionen, t.ex. mobiltelefoner, handtag och bankomater är det också viktigt att inte pilla sig i ögonen eller andra delar av ansiktet samt undvika nagelbitande.
  • Undvik närkontakt med andra som redan är förkylda. Har man vänner och bekanta som är förkylda är det bäst att undvika att träffa dem, uppmana dem istället att vila och ta det lugnt. Handlar det om familjemedlemmar eller arbetskamrater som är sjuka är det ju lite svårare men då bör man istället undvika närkontakt i form av kramar och handskakningar.
  • Sömn och vila. Att sova ordentligt är viktigt för vårt välmående men det ger också bra förutsättningar mot förkylning. När kroppen får sova, vila och undvika stress kan immunförsvaret byggas upp och lättare bekämpa infektioner och virusangrepp. I de fall märker du inte ens av förkylningsviruset.