Snabba leveranser
Låga priser & stort utbud
Fri frakt över 149 kr

Amning

Naturlig amning

Naturlig amning rekommenderas av sjukvården för alla nyfödda, eftersom det både ger barnet alla näringsämnen det behöver i kombination med att skapa närhet och trygghet med mamman. I Sverige rekommenderas att naturlig bröstmjölk är barnets enda föda upp till 6 månaders ålder, och därefter som en del av den övriga kosten till ca 12 månaders ålder.

Även om naturlig amning rekommenderas för alla så finns det många som av en eller annan anledning det inte fungerar för, av medicinska eller andra skäl. En följd kan vara att mamman upplever frustration över sin egen otillräcklighet och oro för att barnet inte får den näring det behöver. Den svenska hälso- och sjukvården erbjuder stöd och hjälp, och i somliga fall kan amningshjälpmedel underlätta processen.

Kost under amning

Precis som under graviditeten rekommenderas att mamman äter en allsidig och nyttig kost när man ammar. På så sätt får man i sig alla de näringsämnen som bebisen behöver under de tidiga viktiga månaderna. Viktigt att poängtera är att dricka mycket!

Allt som mamman äter går över till bebisen, så det finns några saker att särskilt tänka på:

  • Undvik fisk som kan innehålla höga halter av miljögifter, exempelvis kvicksilver och kadmium.
  • Vissa födoämnen kan barn reagera på med utslag, magknip etc. Detta kan vara mjölk, jordnötter, gluten, ägg mm. Om du märker att barnet indikerar allergi bör du kontakta BVC för att göra en utredning.
  • Man bör undvika mediciner när man ammar, men ibland måste man ta läkemedel. Läs på bipacksedel och i fass, där står det ifall läkemedlet är lämpligt att ta eller inte när man ammar.

Bröstpump vid amning

En modern bröstpump används för att pumpa ut mjölk och spara till ett senare matningstillfälle för barnet, exempelvis under natten eller om mamman arbetar. Apomera säljer bröstpumpar av välkända tillverkarna Medela och Philips, och finns både i elektriska och manuella varianter. Om man beräknar använda pumpen mer än bara vid enstaka tillfällen rekommenderas en elektrisk pump eftersom den är snabbare och effektivare.

  • Medela Swing är en effektiv elektrisk pump från Medela som är mycket populär.
  • Medela Harmony är en manuell pump från Medela som fungerar bra ifall du bara pumpar mjölk ibland. Har en särskild sugteknik som efterliknar spädbarnets naturliga sugrytm.
  • Medela Pump & Save är påsar från Medela som används för uppsamling, förvaring ocyh nedfrysning av bröstmjölk. Steriliserad
  • Philips Avent Comfort är en annan manuell pump, från välkända Philips, som är kompatibel med Philips Aventflaskor (en flaska medför förpackningen). Något enklare teknologi jämfört med Medelas, men till ett billigare pris.

Andra hjälpmedel vid amning

  • Multi-Mam Balm är en salva för ammande mammor som hjälper till att förhindra att bröstvårtorna blir torra och såriga. Skyddar bröstvårtan före och under amning och ger en omedelbar lindring och håller huden mjuk och smidig.
  • MAM amningskupor skyddar dina kläder från läckage ifrån läckande bröst, kuporna håller sig torra länge men är ändå så tunna att de inte syns genom kläderna.
  • Medela amningsvårtskydd skyddar känsliga eller såriga bröstvårtor vid amning. Finns i flera storlekar S, M och L.